0 грн.
Зробити замовленняСвіжообсмажену кава в зернах
Ви дуже сильно хочете купити свіжообсмажену каву, але не знаєте наскільки свіжою її брати? Читайте статтю далі, і ви дізнаєтеся відповіді на свої питання і деякі з цих відповідей можуть вас здивувати.
Дата обсмажування - це ще не все
Перш за все, нам потрібно прояснити одну річ. Хоч ми і говоримо про обсмажування, це не єдина річ, яка може дати вам розуміння, хороша та чи інша кава в зернах чи ні.
Купуючи різну їжу, ви звичайно ж шукаєте різні продукти, але одним з головних критеріїв є їх свіжість. Спочатку ми перевіряємо термін придатності. Потім ми використовуємо візуальний огляд, наприклад, наскільки твердий той чи інший продукт або якого кольору м'ясо, або як воно пахне. Але в підсумку, щоб дізнатися на скільки це смачно, треба приготувати або просто спробувати.
Теж саме стосується і тут. Не можна точно визначити хороша кава в зернах спираючись на число, коли вона була обсмажена. Потрібно хоча б відкрити пакет, понюхати зерно приготувати і насолодитися смаком.
Зараз, коли стало ясно, що дата, коли зерно було обсмажене - це ще не все, давайте все ж розберемося, що ми можемо з неї дізнатися.
Що насправді означає свіжообжарена кава в зернах?
Які боби найсвіжіші?
Люди, які працюють на обсмажуванні, чули таке питання: «Які зерна найсвіжіші?». Не дивно, якщо деякі з читачів цієї статті і самі задавали це питання.
У нас в кав'ярні прийнято говорити правду, всій нашій каві 7-10 днів з дати обсмажування. Однак, дуже часто буває, що у відповідь бариста отримує дуже недовірливий погляд від гостя, після якого йде пояснення, що людина шукає каву, яка була обсмажена вчора або навіть сьогодні.
Існують такі думки, що для кави потрібно не більше 24 годин, щоб виявити смак, пік якого припадає на 3-й день.
Чи може дата обсмаження бути ідеальною?
Наша порада вам - підходити до покупки зерна також, як і до покупки хліба. Це означає, що краще купити каву на тиждень або на два, але не потрібно купити свіжообсмажену каву в зернах арабіка, відразу на кілька місяців. Випийте куплену каву та купуйте нову. Шукайте каву, як обсмажена як мінімум 8 днів тому.
Як правило, справжні знавці і цінителі цього напою, вважають, що найкраще купувати каву, яка пройшла процес дегазації приблизно від 7 до 30 днів з дня обсмаження.
Звідки взялася думка, що чим раніше обсмажене кава, тим вона краще?
Виявляється, що в цьому винні самі обжарщікі, які власне і ввели термін свіжообжарена кава в зернах (купити Київ, можна в нашому інтернет магазині).
У період сплеску дрібних і середніх підприємств по обсмажуванню кави, між 2005 і 2010 роками, ці самі підприємства намагалися себе хоч якось відрізнити від великих промислових обжарок. Так і з'явилася фраза: «свіжообжарена кава», і акцент був зроблений, не на термін придатності, а на дату обсмажування. Потім з'явилася ідея: «Вжити протягом 1 місяця», але «свіжа кава - краще, прижилося ».
А коли ж її вважати старою?
Ми вважаємо, що це дуже суб'єктивна тема. Ось чому. Ми взяли і приготували чашечку еспресо з зерен кави, яким 14 днів і з зерен, яким 1 місяць. Обидві ці чашки були солодкими і смачними. А це значить, що сама кава надає вплив на смак. Також важливу роль відіграє профіль обсмажування. Ми, наприклад, використовуємо світле обсмажування і світле+, все це впливає на кінцевий смак продукту, а профіль обсмажування у кожного обжарщика свій і підбирається він методом проб. Є такі сорти, смак яких розкривається тільки після 14-30 днів з дати обсмажування і стверджувати, що це вже стара кава ми не будемо, тому що в нашому розумінні це не так.
Якщо сумніваєтеся у виборі, поцікавтеся у бариста або обжарщика. Ці професіонали дадуть вам кращу пораду з приводу конкретного сорту.
І що ж тепер робити?
Якого розміру помел і регулювання порції - ось що впливає на досягнення найкращого смаку витриманої кави. Чим старші боби, тим вони пористіші. Ми хочемо сказати, що в міру перемелювання зерна, структура легше руйнується, відповідно це дозволяє воді розчиняти речовини, які знаходяться в зерні. Це означає, що якщо ви візьмете свіжообсмажену каву в зернах (Україна), помелете його і заварете, а потім візьмете це зерно через місяць з тим же помел, то смак буде зовсім інший. Тому наша рекомендація: брати свіжообсмажену каву в зернах через 10 днів з дати обсмажування і закуповувати її не більше ніж на місяць, завжди можна замовити свіжу каву в зернах в нашому інтернет магазині.
- Купуйте каву в зернах через 10-30 днів з дати обсмаження;
- Запасатися не більше ніж на пару тижнів;
- Якщо є можливість, треба купити каву в зернах і змолоти її вдома.