0 грн.
Зробити замовленняЩе не так давно, люди повсюди знали, що є тільки два види кави: звичайна кава і кава без кофеїну. Але сьогодні все змінилося. Тепер смакові переваги стилі більш складними. Зараз важлива стала кожна найдрібніша деталь - від країни походження кави в зернах, чи є вони органічнимою, вирощеною в тіні, до ступеня обсмаження і того, який тиск був при приготуванні напою. Проте, не дивлячись на все це, наскільки ми розуміємо науку про каву?
Основними атрибутами є гіркота, кава з кислинкою (це арабіка) і щільність. Головне - збалансувати ці три атрибути.
Розглянемо перший елемент - зерно. Існує 70 видів кави, але тільки два домінують на ринку: кава арабіка, найбільш поширений сорт, а також відома як кава робуста, яка більш стійка до хвороб. Арабіка майже повсюдно визнана кращим сортом, хоча суміші часто містять робусту, тому що вона дешевша і додає сильну гіркоту, яка подобається деяким любителям кави.
Між двома різновидами є кілька хімічних відмінностей. У арабіки на 60 відсотків більше масел, ніж в робусті, а дегустатори зазвичай віддають перевагу каві, приготованій з бобів з великим вмістом масел. Масла також допомагають в процесі виробництва, тому що вони роблять прожарювання більш рівномірним. Боби арабіки також мають більш високу концентрацію цукрів. Якщо кислинка в каві - це, то що ви шукайте, то арабіка - це кава з кислинкою, купити яку ви можете купити в нашому інтернет магазині.
Щоб зрозуміти, чому з солодких бобів виходить кращий напій, ми повинні подумати про обсмажування.
Свіжозібрані кавові зерна практично не мають смаку. Обжарка - ось що робить каву смачною. Процес обсмажування запускає довгий список хімічних реакцій. Один з них - це карамелизація, розщеплення цукру, яке надає каві коричневий колір. При обсмажуванні також утворюються сполуки, які надають каві унікальний смак і аромат, включаючи диацетил, що надає смак іриски, і фурани, що надають горіхові смаки.
Обжарка також викликає так звані реакції Майяра. Ці складні реакції, названі на честь французького хіміка Луї Каміля Майяра, відбуваються при нагріванні амінокислот в присутності цукрів. Як і карамелизація, вони відповідають за рум'янцю і виробництво сотень хімічних речовин, які в поєднанні надають унікальний смак каві. Оскільки в зернах арабіки приблизно в два рази більше цукрів, ніж в сорті робуста, процес обсмажування викликає в них більш повну і більш складну різноманітність реакцій Майяра, ніж в зернах робусти, що надає каві більш цікавий смак.
Однак обсмажування - заняття делікатне. Висока температура також може привести до надмірного утворення гірких з'єднань і зіпсувати напій. Протягом багатьох років вчені-дієтологи вважали, що кофеїн є основним джерелом гіркоти в каві. Хоча це правда, що чистий кофеїн має гіркий смак, але він присутній в таких невеликих кількостях в чашці кави, що надає лише невелику гіркоту.
Фактично, кавова гіркота пов'язана з сімейством хімічних речовин, відомих як хлорогенова кислота, які також присутні в чаї, персиках і чорносливі. Хлорогенова кислота сама по собі не гірка, але при обсмажуванні вона перетворюється в дві пов'язаних хімічних речовини - лактони і феніліндани. Лактони надають приємну м'яку гіркоту. Феніліндани сильніші і жорсткі, їх концентрація при темному обсмажуванні вище.
Правильне обсмажування - це більше мистецтво, ніж наука. Фахівці з обсмажування кави повинні постійно брати зразки зерен з ростера, щоб перевіряти колір і аромат. Ці маркери фактично вказують на концентрацію лактонів і фенілінданів. Вчені-дієтологи працюють над тим, щоб зробити процес більш науковим. Можливо, одного разу, замість того, щоб просити бариста про середнє або темне обсмажування, ви попросите точний баланс лактонів і фенілінданів.
Подібно до того, як є наука про вибір і обсмажуванні зерен, є також трохи науки про приготування і вживання кави.
Якщо ви шукаєте сорти кави з кислинкою або хочете дізнатися який сорт кави дає кислинку і яка кава з кислинкою:
- Colombia Supremo Medellin (Колумбія Супремо Медельін);
- Guatemala SHG EP Santa Rosa (Гватемала санта роза);
- Costa Rica SHG EP (Коста Ріка SHB EP);
- Ethiopia Yirgacheffe (Ефиопія Йоргачеф);
- Burundi Kayanza (Бурунді Каянза);
- Ethiopia Sidamo (Ефиопія Сідамо);
- Colombia Supremo Narino (Колумбія Супремо Наріньо);
- Tanzania AA Ngila (Танзания АА Нгіла);
- Ethiopia Harare (Ефиопія Харрар);
- Kenya (Кения).
Доставка - Київ та вся Україна.